В последните дни се разрасна дискусия относно публикуваната от редица български

...
В последните дни се разрасна дискусия относно публикуваната от редица български
Коментари Харесай

Мохамед ли е най-популярното име за новородено момче в Берлин за 2018 г.?

В последните дни се разрасна полемика по отношение на оповестената от редица български и задгранични медии (включително и от OFFNews) вест, че Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин през 2018г.
 Мохамед е най-популярното име за новородени момчета в Берлин за 2018 година
Според цитирания годишен отчет на Обществото за немски език (GfdS), Мохамед (във всичките му разновидности - Мохамед, Мухамад, Мохамад и други) е най-популярното име за новородени момчета в Берлин през предходната година. В безусловно изражение става въпрос за 280 момчета от общо 22 177, които са били кръстени Мохамед на територията на Берлин. На второ място в класацията се подрежда името Луи, което е обещано на 244 момчета, а на трето - Емил с 234.

Новината провокира спорни реакции, като редица от нашите читатели, както и странични коментатори и анализатори я дефинираха като фалшива. Объркването бе провокирано най-много от обстоятелството, че на картата от отчета (виж долу) Германия е разграничена на разнообразни райони, като за всеки един от тях има по две ранглисти за най-популярни имена. За федералната столица Берлин, съгласно едната ранглиста (отбелязана като Vornamen), най-популярното име за момче е Александер, а съгласно втората (отбелязана като Erstnamen) - Мохамед.

Повечето коментиращи обявиха, че първата ранглиста (Vornamen) излъчва най-популярното първо име за всички деца, а втората (Erstnamen) е единствено за децата с няколко първи имена и класира единствено най-първото име от тях като най-популярно. Според този прочит на данните, Александер би било по-популярно име от Мохамед. 

От организацията обаче обясниха пред OFFNews , че първата ранглиста (Vornamen) в действителност излъчва най-популярното име измежду всички лични имена на всички деца (които постоянно са няколко), до момента в който втората (Erstnamen) - единствено първото име от тях. Или другояче казано: в случай че имаме петима души - Александер Максимилиан, Франц Александер и Йоахим Александер и двама индивида на име Мохамед, най-популярното съгласно класацията " Vornamen " би било Александер, само че съгласно класацията " Erstnamen " това би било Мохамед. 



Становището на организацията, изготвила отчета.

В Германия, както в множеството страни обаче, хората извънредно употребяват първото си име, като останалите влизат в приложимост в доста редки случаи, като например при оформянето на публична документи. Съобразно тези разяснения, верният прочит на класацията демонстрира, че в началото оповестената информация е правилна .

Според отчета, сега името Мохамед е в топ 10 в няколко немски провинции, като в Бремен е на второ място, зад Бен и пред Елиас. Управляващият шеф на организацията доктор Андреа-Ева Евелс разяснява, че това се дължи на засилващата се имиграция и предвижда, че името най-вероятно ще влезе в топ 10 за цялата страна до 2021 или 2022 година

Важно е да се означи въпреки всичко, че мощното наличие на името Мохамед в тази ранглиста частично се дължи и на обстоятелството, че е извънредно постоянно срещан избор за име на момче в мюсюлманското малцинство, до момента в който множеството германци и европейци като цяло употребяват надалеч по-богат набор от имена.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР